Blog

SONY DSC

Kodu in de klas

On 11 mei 2012, in Workshops, by Bram
0
  • “Ik heb het thuis al geïnstalleerd!”
  • “ Wanneer doen we dit nog eens?”
  • “Dit was zó leuk!”

Het is maar een greep uit de reacties van kinderen na hun tweede lesje Kodu Game Lab. Dat is een gratis spel van Microsoft waarmee kinderen hun eigen 3D games kunnen programmeren. Dat programmeren gaat heel intuïtief met behulp van een keuzewiel dat je helpt alle bouwstenen van de programmeertaal in de juiste volgorde te zetten. Aan het einde van de twee lesjes hadden de leerlingen een mini-game waarin ze het opnamen tegen een door een computergestuurde robot. Continue reading »

 

 

Stripverhaal maken met de iPad

In de Boskesschool in Lokeren gingen de leerlingen vorige week creatief aan de slag met iPads. Ze leerden er goed gekadreerde foto’s mee nemen om hun zelfgekozen mop om te zetten naar een stripverhaal. Met de iPad app Comic Life voegden ze titels en spraakballonen toe. Je kan de resultaten bekijken op het blog van de klas. Je ziet er ook een video met de enthousiaste reacties van de leerlingen.

Wil je zelf ook fotostripverhalen leren maken? Dan kan je je inschrijven voor de Wijze Mediaklassen voor leerkrachten. Daar leer je van Wijze Mediaklasessen-coördinator Bram Faems hoe je het best aanpakt. Je krijgt zowel de uitleg van de app en de techniek als concrete tips voor de organisatie in de klas.

Bekijk ook de andere workshops waarbij je creatief leert omgaan met computers en iPads.

Wijze Mediaklassen: Workshops mediawijsheid voor leerkrachten14 mei 2012: Maak een eigen stop motion filmpje
11 juni 2012:  Filmen en videobewerken met iMovie op de iPad
14 juni 2012:  Fotograferen met de iPad en bewerken tot een Comic Life stripverhaal
18 juni 2012:  Games maken zonder programmeerkennis met Kodu Games Lab

 

De term mediawijsheid is een hype in het onderwijs. Maar wat is mediawijsheid nu eigenlijk? De term omvat bewust omgaan met media, media begrijpen en media creëren. Doelstellingen die in onze gemediatiseerde maatschappij van groot belang zijn.

Dat bleek helaas ook bij de busramp in Zwitserland. Het droevige nieuws was vast een aanknopingspunt om in de klas over onze gevoelens  te praten. Maar ondertussen stellen ook veel mensen de berichtgeving rond de ramp in vraag.

Continue reading »

Word baas in je eigen wereld

Door de speelse vormgeving en de eenvoudige bediening van Kodu Game Lab heb je op geen enkel moment de indruk dat je eigenlijk leert programmeren met dit “spel”. De basis van Kodu is dat jij zelf een wereld ontwerpt waarin jij de regels maakt. Jij bepaalt hoe je wereld er uit ziet, welke personages er mee spelen in je game en wat er met die personages gebeurt. Moeten ze ontploffen als ze tegen elkaar opbotsen? Dat kan! Of moeten ze net een punt scoren wanneer ze dat doen? Dat kan ook! Continue reading »

Tagged with:
 

Omdat we geloven dat mond-tot-mondreclame de beste manier is om mensen warm te maken voor ons project geven we de eerste scholen die een workshop bevestigen voor hun school 25% vroegboekkorting. Vraag ons een offerte! In de prijs die je krijgt is het materiaal, de verplaatsing en de lesgever inbegrepen voor een workshop van drie uur.

Oost-Vlaamse scholen met hoog aantal GOK leerlingen krijgen dankzij de steun van de provincie Oost-Vlaanderen een fikse korting.*

  • Scholen met minimaal 25% GOK-leerlingen krijgen 25% korting.
  • Scholen met minimaal 50% GOK-leerlingen krijgen 50% korting.
  • Scholen met minimaal 75% GOK-leerlingen krijgen 75% korting.

Aarzel dus niet en vraag via het contactformulier meer informatie aan en boek snel!

*De korting van de provincie Oost-Vlaanderen in niet cummuleerbaar met de vroegboekkorting.

Tagged with:
 

Een onderwerp dat nauw verbonden is met mediawijsheid is online veiligheid. Daarom vinden we het goed nieuws dat Child Focus samenwerkt met zoekgigant Google op het vlak van veilig internetten.

Continue reading »

Als je het hebt over mediawijsheid dan zijn de zwaar bewerkte foto’s uit de reclame een boeiend gespreksonderwerp. Deze onrealistische foto’s zorgen er voor dat sommige jongeren een schoonheidsideaal nastreven dat niet menselijk meer is. Het filmpje Fotoshop by Adobé snijdt dit onderwerp op een humorische manier aan. Een prima manier om dit onderwerp ter sprake te brengen in de klas.  Continue reading »

De allereerste strips zijn klaar.

On 9 januari 2012, in Workshops, by Bram
0

Allereerste Wijze Mediaklassenworkshop

Jonatan Berkenboom, de school waar Wijze Mediaklassen projectcördinator Bram Faems ICT-coördinator is, was de allereerste school waar een workshop plaats vond. De leerlingen leerden in de workshop “een digitaal stripverhaal maken” bij over camerastandpunten daags voor het bezoek van Sinterklaas op school. Tijdens het bezoek van de Heilige Man waren de leerlingen fotograaf van de dag. Hun foto’s verwerkten ze achteraf in eigenzinnige stripverhalen. Continue reading »