Blog

SONY DSC

Kodu in de klas

On 11 mei 2012, in Workshops, by Bram
0
  • “Ik heb het thuis al geïnstalleerd!”
  • “ Wanneer doen we dit nog eens?”
  • “Dit was zó leuk!”

Het is maar een greep uit de reacties van kinderen na hun tweede lesje Kodu Game Lab. Dat is een gratis spel van Microsoft waarmee kinderen hun eigen 3D games kunnen programmeren. Dat programmeren gaat heel intuïtief met behulp van een keuzewiel dat je helpt alle bouwstenen van de programmeertaal in de juiste volgorde te zetten. Aan het einde van de twee lesjes hadden de leerlingen een mini-game waarin ze het opnamen tegen een door een computergestuurde robot.

Kodu Game lab

Maar niet alleen de kinderen waren verbaasd. Ook de monden van de leerkrachten vielen open nadat ze niet alleen de snelle klikvaardigheden van de kinderen zagen, maar ook hun redeneervermogen. Ze begrepen snel hoe je als een echte programmeur eerst een voorwaarde moet definiëren en vervolgens het gevolg moet aangeven. Als je op een pijltjestoets klikt dan moet het robotje bewegen. Of, als je botst tegen een steen dan ontploft de robot.

Maar is programmeren en gamen niet meer iets voor nerdy jongens? Niks van! De meisjes overtroefden de jongens wat betreft logisch redeneren en hadden minstens evenveel lol in het programmeren.

Het waren lessen waar de kinderen bijzonder enthousiast aan de slag gingen en meer concentratie toonden dan ik ooit eerder zag. Ze bliezen ons omver met hun snelle leertempo en slim denkwerk. En tegelijk amuseerden ze zich te pletter. Dit doen we vaker!

Wil je dit ook leren aan je leerlingen? Schrijf je dan in voor de workshop Kodu Game Lab voor leerkrachten in Gent.

 

Comments are closed.